Zorgen over verzuim

4 september 2018

Het ziekteverzuim in het midden- en kleinbedrijf groeit. In het MKB is het gemiddelde ziekteverzuim opgelopen van 3,4 procent in 2016 naar 3,8 procent in de eerste vijf maanden van 2018. Een belangrijke factor die hier ook een rol in speelt is het feit dat er door de werkdruk minder aandacht is voor arbobeleid. Daarom wil de werkgeversorganisatie ondernemers dan ook beter gaan ondersteunen bij arbozaken.

Griepgolf

Een van de redenen van de stijgende verzuimcijfers is de griepgolf die ons land teisterde vanaf eind 2017 tot begin 2018. Een griepgolf die langer duurde en meer slachtoffers maakte dan normaal gesproken het geval is.

Langer ziek

Opvallend is dat werknemers zich weliswaar minder vaak ziek melden, maar wel steeds langer ziek thuis zijn. Dit heeft ook te maken met het feit dat verzuim vanwege stressgerelateerde klachten ook toeneemt. Was een werknemer met psychische klachten in 2016 gemiddeld 202 dagen niet op het werk, in 2017 steeg dit naar gemiddeld 205 dagen.

Weinig aandacht

Directeur Leender-Jan Visser van MKB-Nederland geeft aan dat bedrijven maar weinig aandacht besteden aan het arbobeleid, duurzame inzetbaarheid en het voorkomen en terugdringen van verzuim. Ook worden werknemers lang niet altijd aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Om het tij te keren en het verzuim terug te dringen wil MKB-Nederland samen met ArboNed bedrijven actief gaan bijstaan in het regelen van hun arbozaken. Door gerichte informatie en praktische hulpmiddelen, bijvoorbeeld een preventief medisch onderzoek, te verstrekken wordt het makkelijker om verzuim aan te pakken.

 

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!