Schenden geheimhouding: ontslag en claim voor werknemer

19 mei 2011

AMSTERDAM – Een werknemer is verplicht zich als een goed werknemer te gedragen. Volgens de Kantonrechter Zwolle is het doorspelen van informatie aan de toekomstige werkgever in strijd met het goed werknemerschap en rechtvaardigt dergelijk gedrag een ontslag op staande voet.

Het ontbreken van een geheimhoudingsbeding doet hieraan niet af, omdat een goed werknemer gehouden is geheimhouding te betrachten. Het goed werknemerschap wordt hier dus ingezet om werkgever te beschermen.

Werknemer (40 jaar) is op 1 januari 2007 in dienst getreden van werkgever. Het dienstverband is door werknemer op 31 maart 2010 ingaande 1 mei 2010 opgezegd omdat hij per die datum in loondienst kon treden bij een andere concurrerende werkgever. Op 7 april heeft werknemer bedrijfsgevoelige informatie over bepaalde onderdelen van het productieproces doorgespeeld aan de toekomstige werkgever. Op 8 april 2010 heeft werkgever werknemer daarvoor op staande voet ontslagen. Beide partijen vorderen gefixeerde schadevergoeding van elkaar. Een gefixeerde schadevergoeding is gelijk aan het bedrag voor de tijd dat de arbeidsovereenkomst bij regelmatige opzegging had behoren voort te duren.

Goed werknemerschap

De kantonrechter oordeelt als volgt. Werknemer heeft informatie aangaande het onderdeel doorgespeeld naar zijn toekomstige werkgever, hoewel hij niet om toestemming aan werkgever heeft gevraagd. Het zonder toestemming toespelen door een werknemer van informatie aangaande producten (hier: onderdelen) die door de werkgever in het productieproces worden benut is in beginsel in strijd met hetgeen een goed werknemer betaamt.

Ontslag op staande voet

Hij dient jegens derden, ook zonder uitdrukkelijk verbod daartoe, geheimhouding te betrachten, temeer indien die derde, zoals hier, eveneens dezelfde systemen vervaardigt. Werkgever heeft derhalve terecht ontslag op staande voet verleend en maakt aanspraak op gefixeerde schadevergoeding van werknemer.

Bovenstaande betekent voor werkgevers dat zij ook zonder geheimhoudingsbeding werknemers kunnen aanspreken die informatie over het bedrijf prijsgeven. De plicht tot goed werknemerschap leent zich daar uitstekend voor.

Bron: Businesscompleet

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!