Werkgever moet beter letten op gelijke lonen

4 december 2017

Het College voor de Rechten van de Mens wijst werkgevers op hun verantwoordelijkheid voor gelijke lonen. Een mannelijke collega met dezelfde functie kan natuurlijk nooit meer verdienen dan een vrouwelijke collega.

Verkeerde criteria

Toch wil dit in de praktijk nogal eens voor komen. Ongelijke lonen tussen mannen en vrouwen ontstaan door werkgevers die van verkeerde criteria uitgaan. Werkgevers moeten hier meer aandacht aan besteden door de juiste vragen te stellen en door bijvoorbeeld meer aandacht te schenken aan relevante werkervaring i.p.v. eerder verdiend loon.

Salarisonderhandelingen

Werkgevers bepalen nu meestal het loon door salarisonderhandelingen. Hier gaat het vaak mis. In de onderhandelingen wordt vaak gevraagd naar het laatstverdiende loon en wordt er gesproken over toeslagen voor functies die maar moeilijk ingevuld kunnen worden. De kans dat een man hier beter uitkomt dan een vrouw is groot. Dit is vaak geen bewust verkeerd handelen of discrimineren van een werkgever, maar uiteindelijk ontstaat hierdoor wel ongelijkheid.

Grip op gelijk loon

Het College voor de Rechten van de Mens wil meer aandacht voor dit onderwerp en zijn een campagne gestart om dit meer onder de aandacht te brengen. De campagne heet ‘grip op gelijk loon’.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!