Arbeidsovereenkomst beëindigen voor de proeftijd

1 februari 2019

Een vrouw solliciteerde bij een stichting als teamleider. Er volgde meerdere gesprekken en al snel werd de arbeidsovereenkomst ondertekend. Toch besloot de werkgever deze overeenkomst, voordat de proeftijd goed en wel begonnen was, weer op te zeggen. De vrouw stapte naar de rechter.

Sollicitatie

Tijdens de sollicitatie ging alles nog goed. Ook het onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden bracht geen problemen met zich mee. Uiteindelijk waren ze er helemaal uit en werd de arbeidsovereenkomst getekend. Er werd zelfs nog aangegeven dat zij nu met een gerust hart haar baan op kon zeggen. De vrouw diende haar ontslag in bij de werkgever waar zij al 19 jaar werkte. Vlak voor zij bij de stichting zou beginnen werd zij uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Zelfreflectie

Tijdens dit gesprek gaf de nieuwe werkgever aan dat zij hadden vernomen, dat de vrouw in haar vorige werk problemen had met functioneren. Zij confronteerden haar hiermee. Toen zij als reactie aangaf dat dit allemaal aan het management, de directie en de collega’s had gelegen, was de stichting van mening dat zij te weinig zelfreflectie liet zien. Het vertrouwen in haar functioneren was al weg, voor zij überhaupt was begonnen met werken. De stichting besloot dan ook niet langer te wachten en de arbeidsovereenkomst direct weer te ontbinden.

Eisen

De vrouw stapte naar de rechter. Volgens haar was hier sprake van slecht werkgeverschap. Zij had immers haar 19-jarige dienstverband opgezegd om hier aan de slag te gaan. Daarnaast waren de intenties van de stichting heel duidelijk. Zij hadden haar letterlijk gezegd dat zij haar baan kon opzeggen en zich vooral niet moest laten ompraten. Ook werd al bevestigd dat haar gegevens waren doorgestuurd naar de loonadministratie en werd haar al gevraagd of zij misschien iets eerder kon beginnen i.v.m. de overdracht. Er was niets dat er op wees dat het wel eens niet door kon gaan. Zij stelde bij de rechter dan ook de nodige eisen. Zij wilde dat het contract helemaal werd uitbetaald, vroeg een billijke vergoeding en een veroordeling van de proceskosten.

Eén maand

De rechter bekeek de zaak zorgvuldig. De werkgever had zich op zich netjes aan de afspraken in de arbeidsovereenkomst gehouden, maar had meer rekening moeten houden met de situatie van de sollicitant. De vrouw werd in het kennismakingsgesprek overvallen met de negatieve kritiek van haar vorige werkgever. Zij reageerde in emotie en kreeg niet de kans het een en ander te weerleggen. Daarnaast heeft zij nooit de kans gehad om zich te bewijzen. Daarnaast speelt ook het feit dat zij een dienstverband van 19 jaar had opgezegd ook een grote rol. De vrouw was kostwinner en moest nu acuut op zoek naar een andere baan. Om deze reden besloot de rechter dat de werkgever inderdaad een stukje salaris moet doorbetalen. Als dit niet was gebeurd was mevrouw waarschijnlijk ook in de eerste maand ontslagen. Daarom oordeelde de rechter dat de werkgever haar één maandsalaris moet uitkeren. Er is geen sprake van een billijke vergoeding en ieder betaalt zijn eigen proceskosten.

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!