Cao lonen met 1,4 procent gestegen

16 februari 2014

De gemiddelde loonstijging die werkgevers en werknemers in 2013 bij een cao-overleg overeenkwamen is 1,4 procent. Werkgeversverenging AWVN, verbonden aan ondernemersorganisatie VNO-NCW, stelt vast dat de economische recessie vorig jaar hard heeft toegeslagen. Dat blijkt onder meer uit het grote aantal cao’s (13 procent) waarin geen loonsverhoging is afgesproken. Het gaat in totaal om een half miljoen werknemers.

Nullijn

Cao’s met een nullijn zijn vooral te vinden in de zakelijke dienstverlening, de financiële dienstverlening en sectoren als de zorg. Deze sectoren zijn vooral op binnenlandse markten gericht. Zij ondervinden de effecten van de bezuinigingen van de overheid en het terughoudende gedrag van de Nederlandse consument.

Export

In exportgerichte sectoren gaat het economisch over het algemeen beter. Dit si vooral in de industriele sector het geval. Dat vertaalde zich in 2013 in hogere afgesproken loonstijgingen. De loonstijgingen lagen vaak rond 2 procent.

Verwachtingen 2014

AWVN verwacht dat het cao-overleg ook dit jaar in het teken zal staan van onzekerheid over de economie. De tweedeling tussen exportgerichte sectoren en sectoren die vooral afhankelijk zijn van de binnenlandse markt, zal ook dit jaar zichtbaar zijn.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!