Vakantietoeslag over overwerk

11 januari 2018

Vanaf 1 januari 2018 valt overwerk ook onder het loonbegrip van de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag. Dit betekent dat je als werkgever vanaf 1 januari ook vakantietoeslag over overwerk moet gaan betalen. Onder overwerk vallen alle extra gewerkte uren die een werknemer maakt.

Uitzondering

Een werkgever is dus sinds 1 januari 2018 verplicht om de vakantietoeslag ook over het overwerk te betalen, tenzij er in de CAO andere afspraken zijn gemaakt. In dat geval is de CAO leidend. Daarnaast moet vanaf 1 januari tenminste het minimumloon betaald worden voor extra gewerkte uren.

Tijd-voor-tijd

De bekende tijd-voor-tijd regeling die nu veel wordt gebruikt om overuren te compenseren met vrije uren mag nog worden toegepast tot 1 januari 2019. Dit overigens alleen als de werknemer hier schriftelijk mee akkoord is gegaan. Na 1 januari 2019 is ook deze tijd-voor-tijd regeling van de baan.

Andere afspraken

In sommige gevallen is het mogelijk onderling andere afspraken te maken. Zo kan er voor werknemers die meer dan drie keer het minimumloon verdienen schriftelijk worden afgesproken dat zij over de overuren geen recht op vakantietoeslag hebben. Hetzelfde kan met werknemers met een hoog (basis)loon. Ook is het mogelijk om af te spreken dat een vergoeding voor overuren bij het gewone loon in zit.

Let op: Er is geen sprake van overgangsrecht. Dat betekent dat ook over overuren van voor 1 januari 2018 vakantietoeslag betaald moet worden als deze uren nog niet eerder zijn uitbetaald.

Hulp nodig bij het maken van goede afspraken? Wij helpen je graag verder!

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!