Ontslag voor ongezond levende werknemer

10 februari 2012

Werknemers die zich als gevolg van hun ongezonde levensstijl ziek melden moeten ontslagen worden. Bijna de helft van de werkgevers is van mening dat dit moet kunnen. Zij willen medewerkers die ongezond leven op het matje kunnen roepen. Op het congres Gezond Ondernemen worden vandaag de resultaten van het onderzoek besproken.

Ongezonde werknemers 

Het onderzoek haalt een concreet voorbeeld aan van een busmaatschappij. Zij willen buschauffeurs die roken of overgewicht hebben én veel ziek zijn, het liefst ontslaan. De HR-directeur geeft het volgende aan: ‘Als deze mensen willens en wetens ongezond leven en zich geregeld ziek melden, zouden wij als werkgever harde maatregelen moeten kunnen nemen’.

Ontslag

Ondernemingsraden en vakbondsorganisaties zijn fel tegen de mogelijkheid om medewerkers om deze reden te ontslaan. Werkgevers geven aan dat zij dit zien als een stok achter de deur om hun personeel fit en vitaal te krijgen én te houden. Bij ruim de helft van de onderzochte bedrijven neemt het aantal medewerkers dat ongezond leeft de afgelopen jaren toe. Dit kost een bedrijf veel geld. Veel organisaties voeren de afgelopen jaren een actief preventiebeleid. Hierbij bieden ze medewerkers programma’s om hen fit en gemotiveerd te houden.

Fit-programma’s effectief

Zilveren Kruis Achmea, organisator van het congres Gezond Ondernemen, geeft aan dat effecten van deze zogenaamde fitprogramma’s effectief zijn. Eerdere onderzoeken geven aan dat organisaties die uit zijn op duurzame inzet van hun werknemers, beter scoren op productiviteit en klanttevredenheid. Daarnaast is hun personeel beter bestand tegen stress. Als gevolg hebben deze organisaties een lager ziekteverzuim.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!