Let op! Ontslag nemen moet echt schriftelijk!

19 februari 2018

Een werkgever die van een werknemer af wilde probeerde de medewerker op staande voet te ontslaan. De werknemer besloot de eer aan zichzelf te houden en nam mondeling zelf ontslag. De werkgever nam hier genoegen mee. Hij had echter om een schriftelijke bevestiging hiervan moeten vragen. Deze fout kwam de werkgever duur te staan.

Ontslag op staande voet

In mei 2017 komt een nieuwe medewerker in dienst bij een horecagelegenheid. Hij krijgt een jaarcontract. Het loopt niet lekker. Sterker nog… er gebeurt iets, waardoor de werkgever besluit om de werknemer op staande voet te ontslaan. Op 9 juli hebben zij hierover een gesprek. De werknemer geeft aan toch liever zelf ontslag te nemen. De werkgever gaat hiermee akkoord. Twee weken later bevestigt de werkgever dit via de mail.

Discussie

Er ontstaat een discussie over de verrekening van de overuren en de vakantiedagen. Ondertussen betaalt de werkgever het salaris van juli en stopt hierna met het betalen van het loon, omdat in zijn ogen de arbeidsovereenkomst is beëindigd. De werknemer denkt hier echter anders over. Op 3 augustus stuurt hij de werkgever een mail, waarin hij aanspraak maakt op zijn salaris tot en met 31 januari 2018. Op 11 augustus geeft de werknemer nog een keer aan dat in zijn ogen het dienstverband nooit is beëindigd en hij meldt zich ziek.

Vaststellingsovereenkomst

Op 18 augustus besluit de werkgever de werknemer een vaststellingsovereenkomst toe te sturen om zo met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. De werknemer weigert echter te tekenen en schakelt een advocaat in.

Voorzieningenrechter

De zaak komt terecht bij de voorzieningenrechter. Is het mondelinge ontslag van de werknemer nou wel rechtsgeldig of niet? Volgens de wet kan een werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen zonder dat de werknemer hier schriftelijk mee akkoord gaat. Natuurlijk hoeft dit niet bij ontslag op staande voet, maar hier heeft de werkgever zelf van afgezien. Ook uit de mailwisseling blijkt op geen enkele manier dat de werknemer akkoord gaat met het ontslag.

De uitspraak

Het oordeel van de rechter is duidelijk. De werkgever heeft niet voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. Daardoor is de arbeidsovereenkomst officieel dus niet beëindigd. De werknemer heeft dus recht op zijn loon. De werkgever moet het achterstallige loon betalen met een verhoging van 10 procent. Daarnaast draait de werkgever op voor de proceskosten.

Zorg er dus altijd voor dat alles wat jullie afspreken ook op papier wordt gezet. Is dit niet het geval, dan sta je met lege handen!

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!