Hybride werken: iets voor jullie?

19 juli 2021

Door de oplopende besmettingen geldt sindskort het thuiswerkadvies weer. Thuiswerken tenzij het niet anders kan. Maar veel werknemers werkten nog veel thuis. Want het thuiswerken had ook vele pluspunten. Veel bedrijven kiezen er dan ook voor om het thuiswerken gedeeltelijk te behouden. Het tijdperk van hybride werken is aangebroken.

Welke opties zijn er met betrekking tot hybride werken?

Je kan hybride werken op veel manieren indelen. Je kan het kantoor of de deigitale werkplek centraal stellen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • Kantoor blijft de centrale plek met beperkte flexibiliteit om thuis/elders te werken.
  • Kantoor blijft bestaan maar medewerker heeft heel veel flexibiliteit om op afstand te werken.
  • Digitaal werken staat centraal, er is een kantoorgebouw indien ontmoeten noodzakelijk is.
  • Digitaal staat centraal en er is geen kantoorpand meer. Mocht je elkaar wel willen ontmoeten gebruik je hier een openbare plek voor.

Daarbij hoeft thuiswerken niet persee thuis zijn. Wellicht kruip je liever achter je laptop in een stille bibliotheek of in die coffeecorner op de hoek.

De mythe van de verbinding

Eén van de veelgehoorde argumenten die werkgevers gebruiken om mensen terug naar kantoor te halen, is dat fysieke ontmoeting nodig is voor de onderlinge verbinding. Toch blijkt dit niet helemaal te kloppen. De Boston Consulting Group schreef in oktober 2020:

“Paradoxaal genoeg heeft de zeer niet-sociale aard van werken-op-afstand […] laten zien in welke mate productiviteit, prestaties en het werk zelf relationeel zijn, het resultaat van gedragsinteracties tussen gedistribueerde netwerken van mensen en groepen.”

Met andere woorden het is het werk dat ons verbindt. Hetgeen wat we doen en de resultaten die we met z’n allen behalen. Wel kan het zo zijn dat er verschillende sociale behoeften zijn. De ene werkgever heeft meer behoefte aan sociaal contact in persoon dan de ander.

Hoe maak je hybride werken mogelijk?

Het afgelopen jaar zijn er steeds meer tools op de markt gekomen die het digitale werken mogelijk maken. Zo zijn er programma’s als Teams en Zoom waardoor je gemakkelijk op afstand kunt vergaderen met elkaar. Maar ook je interne systemen moeten op orde zijn. En vergeet de thuiswerkplek niet. Zorg voor een goed bureau en stoel. Wanneer de systemen op orde zijn en je de juiste tools hebt aangeschafd als bedrijf, is het tijd om een stap verder te denken. Hoe verbeter je zaken als thuiswerken, online vergaderen, digitaal coachen en samenwerken? En inspireert jullie digitale werkomgeving? Steeds meer organisaties zorgen ervoor dat hun digitale werkplek ook iets eigens bevat. Naast de huisstijlkleuren en het logo laten ze ook iets van de werkcultuur terugkomen. Nike laat soms inspirerende uitspraken van sporters terugkomen. Een stukje bedrijfscultuur op de hyride werkplek!

Blijf als organisatie (digitaal) in gesprek met elkaar. Zo blijf je elkaar inspriren en groei je samen verder in dit digitale tijdsperk.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!