Groei bedrijfsleven geremd door personeelstekort

29 januari 2018

Het gaat goed in Nederland. De economie trekt steeds verder aan en de economen van ABN Amro voorspellen mooie groeicijfers voor de bouw, industrie en horeca in 2018 en 2019. Toch zou het nog beter kunnen, maar het groeiende personeelstekort in verschillende sectoren gooit roet in het eten.

Bouw

Vooral in de bouw druk het personeelstekort de groei. De sector groeit flink. De vooruitzichten zijn een groei van 4,5 procent in 2018 en 4 procent in 2019. Deze percentages hadden echter een stuk hoger kunnen liggen. De schuldige is het personeelstekort. Bijna een op de vijf bouwbedrijven heeft met dit personeelstekort te maken. Er stromen geen studenten meer in, omdat er tijdens de crisis juist maar weinig werk was in deze sector.

Andere sectoren

De bouw is niet de enige sector die met dit probleem te maken heeft. Ook de industrie, horeca en transport vinden het lastig om personeel te vinden. Zo is er een tekort aan it’ers, truckers en koks.

Werkzoekenden

Opvallend genoeg zijn er toch ook nog altijd veel mensen op zoek naar werk. Zo’n 4,4 procent van de beroepsbevolking zit werkloos thuis. Zij lijken maar niet aan het werk te kunnen komen. Dit komt vaak doordat hun opleiding en ervaring niet aansluit op de vraag op de arbeidsmarkt. Deze groep wordt door veel bedrijven vergeten. In plaats van deze mensen een kans te geven worden er werknemers uit het buitenland gehaald.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!