Hitteplan op werk

25 juli 2019

Dit jaar hadden we de eerste regionale hittegolf al in juni. Ook de afgelopen week stijgen de temperaturen in nederland tot ongekende hoogtes. Je hebt als werkgever de wettelijke plicht om jouw werknemers een gezonde werkplek te bieden. Het kan nodig zijn maatregelen te treffen wanneer het warm wordt.

Behaaglijk werkklimaat

Je bent als werkgever verplicht te zorgen voor een behaaglijk werkklimaat. De temperatuur op kantoor mag geen schade veroorzaken bij jouw werknemers. Een werknemer kan last krijgen van hittestress door te hoge temperaturen en te weinig vocht. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld flauwvallen. Het is dus belangrijk om als werkgever maatregelen te treffen tijdens zulke warme dagen. Wanneer er geen airconditioning op kantoor aanwezig is zou je dit kunnen aanschaffen. Je kunt hierbij ook denken aan een mobiele airco. Ook zou je jouw werknemers langer en/of vaker pauze kunnen bieden. Zorg daarnaast dat er voldoende water is om te drinken. Sommige bedrijven hanteren aangepaste werktijden. Werknemers beginnen vroeger op de dag waardoor ze eerder kunnen stoppen.

Hitteplan

Je zou kunnen overwegen een hitteplan op te stellen. Hierin zet je de afspraken die gelden wanneers er sprake is van een hittegolf of wanneer de temperatuur op kantoor boven een bepaald aantal graden komt. In Nederland kennen we ook een nationaal hitteplan. Deze is bedoeld voor bedrijven in de zorg. Zij werken vaak met kwetsbare doelgroepen. Dit plan kan echter wel dienen als inspiratie.

Tips hitteplan

Wij geven jullie nog enkele voorbeelden die je kan opnemen in jullie hitteplan. Denk na wanneer het hitteplan in werking treedt. Dan is het duidelijk wanneer de gemaakte afspraken gelden. Zet ook in het plan of het mogelijk is om aangepaste tijden te werken. Indien dit in strijd is met het CAO moeten werknemers hier wel apart voor tekenen. Je kunt er ook aan denken om afspraken te maken over aangepast kledij. Mogen werknemers in slippers op het werk komen en een korte broek? En hoe ga je om met medewerkers die buiten werken?

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!