Werk weigeren om angst voor corona
14 april 2020
De coronacrisis zorgt bij heel wat ondernemers voor de nodige hoofdbrekens. Zo is er de vraag hoe je met werkweigering om gaat als werknemers weigeren te werken omdat zij bang zijn voor besmetting.
Minder inzetbaar
Door alle maatregelen omtrent corona zijn werknemers soms niet of minder inzetbaar. Bijvoorbeeld als zij verkouden zijn of als een familielid thuis zit met corona. Maar het kan ook gebeuren dat een werknemer uit zichzelf weigert om te komen werken. Dit gebeurt voornamelijk als werknemers bang zijn om op hun werk besmet te raken met het virus.
Voorkomen
Als werkgever kun je dit soort dingen voorkomen door de juiste preventieve maatregelen te treffen. Zorg ervoor dat al jouw werknemers zich kunnen houden aan de 1,5 meter regel. Zorg dat er desinfecterende gel aanwezig is en dat werknemers bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van handschoenen en mondkapjes. Hiermee zorg je er al voor dat werknemers zich een stukje veiliger voelen. Daarnaast is het natuurlijk slim om te kijken wat werknemers vanuit huis kunnen doen.
Werkweigering
Krijg je als werkgever toch te maken met werkweigering, dan is het belangrijk om te weten wat jouw rechten en plichten zijn. Heb jij als werkgever er alles aan gedaan om de situatie zo veilig mogelijk te maken en hou jij je aan alle regels vanuit de overheid? Dan heeft de werknemer geen enkele goede reden om niet te komen werken. De werknemer moet zich houden aan jullie arbeidscontract en is verplicht om arbeid te verrichten. Doet hij/zij dit niet, dan ben je ook niet verplicht om loon uit te betalen. Is er bij dezelfde werknemer vaker sprake van werkweigering, terwijl hier geen gegronde reden voor is, dan is dit een reden voor ontslag.