Werknemers willen geen mediation bij arbeidsconflict

13 november 2018

Bij arbeidsconflicten kan mediation een goede oplossing zijn. Toch zitten veel werknemers hier niet op te wachten. Dit blijkt uit een onderzoek van Gecertificeerde Mediators. Een op de vijf werknemers (19,5 procent) die te maken hadden met een arbeidsconflict weigerde de mogelijkheid tot bemiddeling. Bij werkgevers ging slechts 8,8 procent niet akkoord met het inschakelen van een mediator.

Initiatief

In 27,1 procent van de gevallen neemt de werkgever het initiatief tot mediation. Bij werknemers ligt dit aantal aanzienlijk lager. Namelijk op 9,4 procent. Een kwart van de mediationtrajecten wordt voorgesteld door de bedrijfsarts. Ook het UWV wil nog wel eens mediation voorstellen.

Billijke vergoeding

Opvallend is ook dat uit het onderzoek blijkt dat mediation invloed kan hebben op de billijke vergoeding. Bij zeven van de tien rechtszaken waar geen mediation plaatsvindt, hoeft de werkgever geen billijke vergoeding te betalen. Dit percentage neemt toe met drie procent als er wel mediation heeft plaatsgevonden. Hiermee laat de werkgever namelijk zien goede intenties te hebben. Werkgevers hebben dus baat bij het inschakelen van een mediator.

Weigeren

Dit betekent echter niet dat het voor werknemers altijd gunstig is om mediation te weigeren. Integendeel. Werknemers die weigeren mee te werken aan mediation winnen 25 procent minder zalen dan werknemers die hiertoe wel bereid zijn.

 

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!