Social media controleren bij sollicitatie

10 oktober 2017

Veel werkgevers bekijken de social media profielen van hun sollicitanten. Vaak wordt dit meegenomen in het selectieproces. Werkgevers moeten sollicitanten hier van te voren voor waarschuwen.

Dit geeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan naar aanleiding van Kamervragen over een pas gepubliceerd document van de Artikel 29-Werkgroep. Dit is een samenwerkingsverband van Europese privacywaakhonden. In het document werd de privacy van sollicitanten aan de kaak gesteld. De waakhonden stelden dat het voor werkgever verboden is om het internet af te speuren op zoek naar informatie over sollicitanten. Werkgevers mogen dit alleen doen als hier een goede reden voor is.

Reden bekijken social media

Asscher bevestigd dit. Een werkgever moet “kunnen onderbouwen dat een online check noodzakelijk is voor het behartigen van een gerechtvaardigd belang”. Het bekijken van een profiel dat speciaal is aangemaakt voor het vinden van werk zoals Linkedin valt hier buiten.

Transparant

Daarnaast is het belangrijk dat werkgevers duidelijk aangeven dat een online screening deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure. Ook mogen deze gegevens niet langer dan noodzakelijk worden bewaard.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!