Ton vergoeding na ontslag dronken werknemer
20 december 2018
Tot twee keer toe verscheen een man stomdronken op zijn werk. Toch had hij niet ontslagen mogen worden. De werkgever moet de man gewoon weer in dienst nemen en het achterstallige loon uitbetalen.
Alcohol
Sinds 1991 werkt de man bij zijn werkgever. Dit alles naar tevredenheid. Het bedrijf kent een strikt alcoholbeleid. In 2015 gaat het voor het eerst mis. Bij de fietsenstalling kan de man niet overeind blijven en komt ten val. Zijn collega’s helpen hem overeind en ruiken duidelijk een alcohollucht. De werkgever krijgt dit te horen, waarna de man een waarschuwing krijgt: als er de komende twaalf maanden weer zoiets gebeurt, dan volgen er maatregelen. Ook wordt hij doorverwezen naar de bedrijfsarts.
Stomdronken
Een half jaar later gaat het echter opnieuw mis. Hij verschijnt stomdronken op het werk en heeft om negen uur ’s ochtends al een alcoholpromillage van 3,52 (15 tot 19 glazen drank). Ook had hij een fles wodka in zijn tas. De werkgever ontslaat de man op staande voet.
Behandelplan
De man ging in verweer en stapte naar de rechter. Uiteindelijk eindigde de zaak bij het Hof. Het ontslag moet worden ingetrokken. Dit omdat de werkgever de man hulp had moeten bieden. Zij hadden met een behandelplan moeten komen. Doordat zij dit niet hebben gedaan wordt het ontslag nietig verklaard. De arbeidsovereenkomst wordt met terugwerkende kracht hersteld, waardoor hij ook zijn loon met terugwerkende kracht moet gaan ontvangen. Dit gaat om ruim 100.000 euro.