Hoe houd je jouw werknemers gezond?

5 oktober 2023

Het welzijn van medewerkers is tegenwoordig een prioriteit voor bijna alle kantoren. Zowel op mentaal als fysiek gebied willen werkgevers hun medewerkers ondersteunen. Tegenwoordig is er een breed aanbod aan vitaliteitsprogramma’s. Toch blijkt de weg naar verbetering uitdagend.

Voorbeeld uit de praktijk

Bij Juli Notaris in Utrecht is een standaardbedrijfsvoering geïmplementeerd, met onder andere een werkweek van maximaal vier dagen, geen omzet- en urentargets en een platte organisatiestructuur. Volgens partner en notaris Annick Schenkenberg van Mierop draait alles om balans, omdat ze geloven dat dit de kwaliteit van dienstverlening ten goede komt. Bij Nike is er geen maximaal aantal vakantie dagen meer. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk en neemt vrij wanneer dit kan. Bij Achmea was een fulltime werkweek altijd al 36 uur, dit is een aantal jaar geleden afgeschaald naar 32 uur. Andere kantoren hebben uitgebreide programma’s en initiatieven opgezet voor het welzijn van hun medewerkers.

Vitaliteitsbeleid

Steeds meer kantoren hebben een vitaliteitsbeleid. Elk bedrijf geeft er op zijn eigen manier invulling aan. Kantoren streven naar een veilige, diverse, en inclusieve werkomgeving. Interne vitaliteitsweken, workshops over het herkennen van stresssignalen, diversiteits- en inclusiviteitsprogramma’s, persoonlijke leiderschapsprogramma’s, medewerkerstevredenheidsonderzoeken en informatieportals over verschillende welzijnsthema’s maken deel uit van deze aanpak.

Verschillende behoeften

Met vijf generaties op de werkvloer proberen kantoren hun vitaliteitsbeleid aan te passen aan uiteenlopende behoeften. Er worden specifieke programma’s aangeboden voor verschillende doelgroepen Zo is er voor ieder wat wils. Verschillende kantoren bieden ouderschapsverlof en flexibel werken aan om tegemoet te komen aan de diverse behoeften van medewerkers.

Preventieve aanpak

Veel kantoren benadrukken het belang van een preventieve aanpak. Je probeert als kantoor burn outs voor te zijn. Je faciliteert jouw medewerkers actief! Ook interne opleidingsprogramma’s bieden steeds meer ruimte voor fysieke en mentale gezondheid. De ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden van senior medewerkers en partners is ook een belangrijk aspect, omdat zij een cruciale rol spelen in het creëren van een veilige bedrijfscultuur.

Echte cultuuromslag nog lastig

Ondanks alle energie die wordt gestoken in vitaliteitsprogramma’s is een echte cultuuromslag nog anders. Dit heeft vooral te maken met de uiteenlopende behoeften van verschillende generaties op de werkvloer. Het kost tijd om een werkomgeving te creëren waarin het totale menszijn wordt gewaardeerd. Maar we zetten steeds meer stappen in de goede richting.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!