Werkgevers besteden 1,6 miljard euro aan persoonlijke ontwikkeling werknemer

25 maart 2019

Ttegenwoordig werken maar weinig mensen veertig jaar bij dezelfde werkgever. Ook doen maar weinig werknemers tien jaar lang hetzelfde werk. Werkgevers zijn zich hier van bewust. Werkgevers investeren daarom om werknemers binnen een bedrijf te houden. Inmiddels gaat er zo’n 1,6 miljard euro naar opleidingen en trainingen.

Budget voor opleiding

Het beschikbare budget dat via cao’s is vastgelegd is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dit constateert werkgeversorganisatie AWVN. Dit geldt ook voor het aantal cao’s wat verdubbeld is. Het budget wordt onder andere ingezet voor opleidingen en loopbaanoriëntatie

Eigen ontwikkeling

Steeds meer werknemers krijgen een persoonlijk budget voor hun eigen ontwikkeling op loopbaangebied. In 2013 gold dit nog voor 1 miljoen werknemers, in 2018 krijgen 2,3 miljoen werknemers de beschikking over een persoonlijk budget. Werknemers met een eigen budget krijgen gemiddeld 706 euro per jaar om aan hun eigen ontwikkeling te besteden.

Reden voor veranderingen

De toenemende aandacht voor dit thema hangt samen met veranderingen op de arbeidsmarkt. Door onder andere de digitalisering verdwijnen functies en komen er weer andere functies bij. Ook verandert de inhoud van sommige banen. De verhoging van de pensioenleeftijd speelt ook een rol. Vooral in de zware beroepen kan je niet verwachten dat werknemers zo lang hetzelfde werk blijven doen. Ze hebben financiële middelen nodig om zich daarop voor te bereiden.

Help je werknemer

Het kan heel lastig zijn voor mensen om aan te geven wat ze nou precies willen met hun carrière. Je moet ze daarom als werkgever hulpmiddelen bieden om die beslissing te maken. Zo help je jouw werknemers op weg.

Toekennen budget

De AWVN ziet dat werkgevers en werknemers nog weleens in de problemen komen bij de toekenning van het persoonlijk budget. Geld beschikbaar stellen voor een opleiding van de werknemer kan belastingvrij, mits het met het werk te maken heeft. Als iemand bijvoorbeeld operator in een fabriek is met een kwalificatie op niveau 1 en ook niveau 2 wil halen, dan is dat geen probleem. De werknemer kan echter ook constateren dat hij of zij in een andere functie of zelfs een heel ander vakgebied beter thuis zou zijn. Als iemand een opleiding wil volgen wat niets te maken heeft met zijn huidge functie kan dit worden gezien als verkapt loon. Dat kan een probleem opleveren bij de belastingdienst. Er wordt dan inkomensbelasting op ingehouden. Het gevolg is dat de werknemer minder kan uitgeven aan zijn opleiding. Dit is geen wenselijke situatie. Als functies overbodig worden, is omscholing de enige optie. Daarom moet voor elke werknemer het persoonlijke budget even hoog zijn. De AWVN verwacht dat in de toekomst alleen maar meer fondsen beschikbaar zullen komen voor de persoonlijke groei van werknemers.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!